طراحی نورپردازی یکی از عناصر مهم در معماری و دکوراسیون داخلی
یکی از عناصر بسیار مهم در معماری داخلی و دکوراسیون داخلی طراحی نورپردازی فضا است. که از چه نوری با چه شدتی و به چه صورت در کجا استفاده کنیم تا بیشترین میزان بهره وری را با کمترین مصرف داشته باشیم و در عین حال شدت نور مورد نیاز آن مکان فراهم شود.
یکی از چالش های بسیار مهم در بین طراحان داخلی طراحی نورپردازی و اجرای صحیح آن است.
که از چه منابع نوری با چه شدتی و در چه مکان هایی استفاده کنند که هم از نظر طراحی و دکوراسیون د اخلی زیبایی بصری داشته باشد و هم شدت نور مورد نیاز فراهم شود.
نورپردازی و تاثیر آن در معماری و دکوراسیون داخلی
نورپردازی تاثیر بسیار زیادی در معماری و دکوراسیون داخلی دارد. نور و نورپردازی می تواند فضای شما را به طور کامل تغییر دهد. نورپردازی داخلی، نورپردازی فضای باز و همچنین نورپردازی نمای ساختمان هر سه بسیار مهم هستند و نورپردازی نقش بسیار زیادی در نمایش آن ها و ایجاد حس خوب در آن ها دارد.
همچنین نورپردازی می تواند بر انرژی، حالات روحی و رفتار شما تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.
در مقاله نورپردازی نمای ساختمان به طور کامل در این باره توضیح داده ایم.
نقش نورپردازی در معماری داخلی
نور و نورپردازی نقش اصلی و کلیدی در معماری است. بدون نورپردازی طراحی معنایی نخواهد داشت.
اهداف نورپردازی در معماری چیست؟
یکی از مسائل بسیار مهم در طراحی نورپردازی که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد هدف از نورپردازی است. یکی از چالش هایی که طراحان با آن روبه رو هستند بررسی بنا، نوع طراحی و مشخص کردن هدفشان از نورپردازی است.
قبل از نورپردازی باید این سؤال ها را از خو پرسید:
هدف من از نورپردازی این بنا چیست؟
هدف از نورپردازی تامین روشنایی فضا است؟
هدف از نورپردازی بهتر نشان دادن معماری بنا است؟
هدف از نورپردازی ایجاد فضایی دکوراتیواست؟
هدف از نورپردازی ایجاد حس مطلوب در افراد است؟
و...
نورپردازی بنای تاریخی
طراحی نورپردازی بناهای تاریخی یکی از نورپردازی های بسیار جذاب و در عین حال پر چالش است در نورپردازی بنای تاریخی همیشه باید به این نکته توجه داشته باشیم که با نورپردازی بنای تاریخی، هویت بصری بنا نباید تغییر کند و طراح نورپرداز باید سعی در حفظ هویت بنای تاریخی داشته باشد.
انواع نورپردازی در معماری داخلی
نور به دو دسته ی کلی تقسیم می شود: نور طبیعی و نور مصنوعی.
نور طبیعی با توجه به نوع طراحی بنا به طور مستقیم قابل استفاده است اما در این مقاله می خواهیم در رابطه با طراحی نورپردازی با نور مصنوعی صحبت کنیم. در این قسمت انواع نورپردازی با نور مصنوعی را معرفی می کنیم.
استفاده از نور عمومی در طراحی نورپردازی
نور عمومی در طراحی داخلی یک عنصر مهم و مؤثر است. نور عمومی نوری با شدت نور ملایم است که تمام محیط را روشن می کند و برای فعالیت هار روزمره مورد نیاز و لازم است. نور عمومی با تابشی ملایم فضا را برای آرامش و استراحت آماده می کند.
برای داشتن نور عمومی می توان از چراغ خطی توکار سقفی، لوستر، فریم گچی توکار و ... استفاده کرد.
درواقع نور عمومی نوری است که باید در هر محیطی وجود داشته باشد و هدف آن روشن کردن فضا و قابل رویت کردن اجسام و محیط است.
استفاده از نور موضعی در طراحی نورپردازی
نور موضعی نوری محدود تر از نور عمومی است. در فضایی که با نور عمومی روشن شده است می توان از نور موضعی برای انجام کار ها استفاده کرد.
نور موضعی نوری متمرکز است که گاها به آن ها نور های اداری هم گفته می شود. از نور موضعی برای انجام کارها استفده می شود و معمولا باید نوری متضاد نور محیط باشد و فقط برای روشن کردن ناحیه ای خاص از آن استفاده می شود. به عنوان مثال استفاده از چراغ مطالع برروی میز تحریر یا استفاده از چراغ های آویز بالای میز کار که وظیفه ی روشن کردن میز را دارد و باعث افزایش تمرکز و انجام کار با دقت بالاتر می شود چراکه دید را بهتر می کند.
استفاده از نور تاکیدی در طراحی نورپردازی
نورپردازی تاکیدی یکی از روش های نورپردازی است و هدف آن نمایش قسمت های خاص و مورد توجه است. نور تاکیدی متمرکز بر یک نقطه است و آن را روشن می کند و اطراف آن سایه است.
از نورپردازی تاکیدی برای نمایش یک تابلو خاص برروی دیوار، نمایش یک طرح معماری خاص و ... استفاده می شود.
برای نورپردازی تاکیدی می توان از چراغ های ریلی، بعضی از فریم های گچی سقفی و ... استفاده کرد.
معمولا از نورپردازی تاکیدی در نمایشگاه ها، بناهای تاریخی و موزه ها استفاده می شود.
استفاده از نورپردازی دکوراتیو در طراحی داخلی
در طراحی نورپردازی فضاهای مختلف استفاده از نورپردازی دکوراتیو می تواند زیبایی خاصی را در محیط ایجاد کند.
از نورپردازی دکوراتیو برای زیبایی و طراحی های خاص استفاده می شود و صرفا جهت روشنایی نیستند اما ممکن است کاربرد روشنایی نیز داشته باشند.
از چراغ خطی توکار، چراغ خطی روکار و همچنین چراغ های خطی آویز با شدت نور کم نیز می توان به عنوان چراغ های دکوراتیو استفاده کرد.
سخن لوکوربوزیه از ارتباط معماری و نور
لوکوربوزیه، معمار بزرگ میگوید: "معماری بازی هنری هنرمندانه، دقیق و خیرهکننده مجموعهای از اجسام ساخته شده در زیر نور است. "
اهمیت نور و نورپردازی در معماری
نور و نورپردازی یکی از عناصر بسیار مهم و جدایی ناپذیر در معماری داخلی است. هرچه طراحی یک فضا خاص و زیبا باشد بدون نور و نورپردازی حتی دیده هم نمی شود. حال این نورپردازی علاوه بر قابل رویت کردن محیط می تواند زیبایی آن را چندین برابر کند و فضایی خاص را بوجود آورد.