یکی از المان های بسیار مهم در طراحی فضای اداری، طراحی نورپردازی است. طراحی نورپردازی محیط اداری باید به گونه ای باشد که علاوه بر اینکه بیشترین استفاده را از نور طبیعی می کند بتوانند شدت نور مورد نیاز افراد را متناسب با نوع کار آن ها فراهم کنند.
نورپردازی تاثیر بسیار زیادی بر بهره وری و سلامت روح آن ها دارد. اگر نورپردازی محیط اداری مناسب نباشد باعث ایجاد حس خستگی، سردرد، خواب آلودگی و ... در افراد می شود و کارایی آن ها در طولانی مدت کاهش می یابد.
همیشه باید به این نکته توجه داشت که نور و نورپردازی تاثیر بسیار زیادی بر سلامت روانی و جسمانی و انگیزه افراد دارد.
درکل نورپردازی در محیط اداری باید موارد مورد نیاز در چهارچوب سلامت شغلی را برآورده کند.
تاثیر انواع نورپردازی در درک بصری
برای داشتن درک بصری اولین نکته داشتن نورپردازی مناسب در محیط است. حال این نورپردازی می تواند نورپردازی از سقف، نورپردازی از کف و همچنین نورهای رومیزی باشد. هرچه نورپردازی اصولی تر و مناسب برای محیط باشد می تواند تاثیر مثبتی بر درک بصری افراد داشته باشد.
تاثیر نورپردازی در عملکرد افراد در فضای اداری
بهترین نور برای افراد نور طبیعی است. اما با توجه به لوکیشن و نوع طراحی فضا ممکن است نور طبیعی کافی به افراد نرسد. همچنین در ساعاتی که نور کم است و هوا رو به تاریکی می رود باید راهکار مناسبی برای تامین نور کافی و مناسب برای محیط داشته باشیم.
در طراحی نورپردازی محیط اداری باید از نور طبیعی و نور مصنوعی به بهترین شکل در کنار هم استفاده کنیم و سعی بر این باشد که بیشترین بهره وری را از نور طبیعی داشته باشیم.
در طراحی و نورپردازی محیط اداری همیشه باید این نکته را به خاطر داشته باشیم که نورپردازی مناسب می تواند تاثیر بسیار زیادی در بهره وری کارمندان داشته باشد. پس باید توجه بسیار زیادی به این موضوع داشته باشیم.
چه پارامتر هایی باید در نورپردازی فضای اداری مورد توجه قرار گیرد؟
برای داشتن بهترین نورپردازی در محیط اداری باید پارامترهایی را در نظر داشته باشیم که می تواند تاثیر بسیار زیادی در طراحی نورپردازی داشته باشد. این پارامتر ها به شرح زیر هستند:
- سطح نورپردازی
- شدت نور
- رنگ نور
- هماهنگی در نورپردازی
- جهت نور
- کنترل درخشندگی و سایه
ایجاد تعادل بین نور طبیعی و نور مصنوعی در محیط اداری
یکی از نکاتی که در نورپردازی باید مورد توجه قرار بگیرد کنترل سایه و درخشندگی است. برای ایجاد تعادل بین نورمصنوعی و نور طبیعی، بهترین راهکار نصب چراغ ها به موازات پنجره ها ست تا بتوان به این شکل تعادلی بین نور طبیعی و مصنوعی ایجاد شود.
استفاده از چراغ های خطی گروه روشنایی سپندار در نورپردازی فضای اداری
امروزه استفاده از چراغ های خطی در نورپردازی فضای اداری بسیار مورد توجه قرار گرفته است و می توان از آن ها به عنوان نور اصلی جهت تامین نور مورد نیاز کارمندان استفاده کرد.
از چراغ خطی آویز مدل 5575 می توان به عنوان نور تاکیدی بالای میز کنفرانس یا میز کارمندان استفاده کرد و بر اساس نوع کار و شدت نور مورد نیاز ارتفاع نصب و شدت نور آن را باید مشخص کرد.
همچنین از چراغ خطی توکار مدل 9035، چراغ خطی توکار مدل 3535 و ... نیز می توان به عنوان منبع نور اصلی جهت روشنایی محیط استفاده کرد.
جهت محاسبه میزان روشنایی مورد نیاز برای محیط اداری مورد نظر و مشاوره جهت انتخاب بهترین چراغ خطی و شدت نور برای محیط مورد نظر می توانید از مهندسین گروه روشنایی سپندار کمک بگیرید تا بهترین نورپردازی را با بالاترین بهره وری تجربه کنید.
یکی دیگر از کاربری های چراغ های خطی در محیط اداری استفاده از آن ها به عنوان نور دکوراتیو است که می توانید متناسب با طراج داخلی خود از آن ها استفاده کنید. هدف چراغ های خطی دکوراتبو تامین روشنایی نیست و صرفا جهت زیبایی بیشتر محیط از آن ها استفاده می شود.
اهمیت نورپردازی در محیط های اداری
یکی از نکات بسیار مهم در طراحی محیط اداری، طراحی نورپردازی آن است که باید بسیار مورد توجه قرارگیرد. یکی از مهم ترین اهداف در طراحی داخلی محیط اداری افزایش بهره وری، بازدهی، نشاط، انرژی و سلامت روحی و جسمی کارکنان است که از موتر ترین عوامل در این موضوع نحوه صحیح نورپردازی است.
اصول نورپردازی در فضاهای اداری
نورپردازی محیط های اداری دارای اصول و استانداردهایی است که برای داشتن محیطی مناسب و اصولی باید رعایت شود.
بیشتر فعالیت های اداری در طول روز انجام می شود، به همین خاطر باید نورپردازی به شکلی باشد که تلفیقی از نور طبیعی و مصنوعی باشد. در بخش های مرکزی ساختمان های بزرگ که نور که از پنجره ها فاصله دارند استفاده از نور مصنوعی اهمیت بیشتری پیدا می کند.
میزان روشنایی مورد نیاز در بخش های مختلف محیط اداری به شرح زیر است:
- میزان روشنایی مورد نیاز در محل های رفت و آمد در محیط های اداری 100 تا 150 لوکس
- محوطه های بیرونی ورودی و خروجی ها 50 لوکس
- در محیط های اداری نور مورد نیاز 200 تا 300 لوکس است
- میزان روشنایی مورد نیاز روی میز کارمندان 500 لوکس
- در صورتی که نیاز به روشنایی و دقت بیشتری در کار باشد تامین 700 لوکس روشنایی لازم است
اصول قرارگیری چراغ ها و منابع نوری در محیط های اداری
در طراحی فضای اداری و نورپردازی آن باید به این نکته توجه داشته باشیم که منابع نور باید در نواحی قرارگیرند که نور مستقیم آن ها در مخروط دید کارمندانی که مشغول کار هستند و پشت میز هستند قرار نگیرد.