لامپ UV چیست؟
لامپ های فرابفش یا UltraViolet که به اختصار به آن ها لامپ های UV نیز می گویند انرژی الکتریکی را به انرژی فرابنفش تبدیل می کنند. یو وی موجی است که در گستره امواج الکترومغناطیسی با طول موجی کوتاه تر از نور مریی , ولی بلند تر از پرتو ایکس است .
انواع لامپ های UV یا فرا بنفش :
لامپ UV ماورابنفش به 3 دسته زیر تقسیم میشود:
1- UV-A : با طول موج 315 تا 400 نانومتر
2- UV-B : با طول موج 280 تا 315 نانومتر
3- UV-C : با طول موج 100 تا 280 نانومنر
کاربردهای لامپ های ماورابنفش:
1- بررسی جعل اسناد
2- تشخیص نشت مخازن نفتی
3- بررسی سنگ های قیمتی
4- تحقیقات جنایی
5- میکروب زدایی و کنترل عفونت
6- درمان برخی اختلالات پوستی ویتامین D.
استفاده از لامپ های فرابفش (UVC) جهت از بین بردن ویروس کرونا
یکی از مسائلی که امروزه بسیار مورد توجه است امکان مقبله و از بین بردن ویروس کرونا با لامپ های فرابنفش است. اینکه آیا می توانیم از این لامپ ها برای ضدعفونی کردن مکان های عمومی نظیر فرودگاه، هواپیما، مترو ها و ... استفاده کنیم یا نه.
محققان دانشگاه کلمبیا سال ها است که در حال بررسی تاثیر اشعه UVC برروی ویروس ها هستند و نتایج این تحقیقات امروزه برای مبارزه با ویروس کرونا بسیار ارزشمند شده است.
لامپ های UVC از گدشته تا امروز
از لامپ های یو وی سی (UVC) از گذشته برای از ضد عفونی بیمارستان ها و صنایع غذایی و از بین بردن باکتر ها، ویروس ها و کپک ها استفاده می شده است.
خطرات اشعه یو وی سی (UVC):
اشعه UVC در صورتیکه به طور درست و اصولی استفاده نشود می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در افراد شود. اشعه یو وی سی ممکن است باعث ایجاد سرطان پوست و ایجاد مشکلات در چشم شود. استفاده از اشعه UVC باید در مکان هایی انجام شود که افراد حضور ندارند.
ضدعفونی مکان های عمومی با UVC
شرط استفاده از UVC برای ضدعفونی اماکن، استفاده از آن در شب و در نبود مردم است. نیویورک قصد دارد از لامپ های UVC همانند چین برای ضدعفونی کردن متروها و مکان های عمومی استفاده کند.
نوع بیخطر اشعه فرابنفش نوع سی کدام است؟
نتایج تحقیقات دیوید برنر به همراه محققان دانشگاه کلمبیا این است که اشعه فوق فرابنفش نوع سی (FAR-UVC) که دارای طول موج 222 نانومتر است برای بدن انسان بی ضرر است و می توان از آن در مکان های عمومی و حتی در حضور مردم استفاده کرد.
تاثیر اشعه فرابنفش نوع سی (UVC) برروی ویروس کرونا
تیم تحقیقاتی دانشگاه کلمبیا سال برروی تاثیر اشعه UVS برروی ویروس ها تحقیق کرده بودند و در نهایت با گشترش ویروس کرونا تحقیقات خود را برروی این ویروس متمرکز کردند.
نتایج این تحقیقات در نهایت نشان داد که اشعه های فرابنفش نوع سی ویروس کرونا را در عرض چند دقیقه از روی سطح از بین می برد.
این تحقیقات ادامه دارد و در ادامه تحقیقات باید تاثیر اشعه UVC را برروی ویروس های معلق در هوا آزمایش کنند، چراکه در حال حاضر یکی از خطرهای مهم انتقال ویروس کرونا در محیط هایی است که فرد مبتلا بدون رعایت پروتکل ها عطسه و یا سرفه کرده است و ذرات ویروس در هوا معلق هستند.
لامپ UVC و ضررهای آن برای انسان
گفته شد که پرتوهای UVC ساطع شده از لامپ های UVC برای پوست، چشم و در کل بدن انسان ها مضر است. به موازات تحقیقات تاثیر لامپ های UVC بر ویروس های معلق در هوا تحقیقاتی نیز درخصوص تاثیر اشعه یو وی سی برروی بدن انسان ها در حال انجام است.
برای بررسی تاثیر پروتوهای UVC برروی بدن آزمایش هایی انجام شده و 40 هفته در آزمایشگاه موش ها را به مدت 8 ساعت در روز در معرض اشعه های فوق فرابنفش (FAR-UVC) قراردادند(این میزان 20 برابر اشعه ای است که برای انسان ممکن است باشد).
نتایج این آزمایشات نشان داد که این اشعه هیچ تاثیری برروی جوندگان نداشت و هیچ گونه مشکلی برایشان به وجود نیاورد.
با این وجود این آزمایشات ادامه دارد و تا زمانیکه تمامی مراحل تحقیقات انجام نشود به تایید جوامع علمی نمیرسد.
برنر از دانشگاه کلمبیا می گوید اگر این تحقیقات یک یا دوسال زوتر انجام شده بود شاید می توانستند جلوی همه گیری ویروس کرونا را در جهان بگیرند.