چراغ خطی یکی از جدیدترین چراغ ها در بازار است که این روزها محبوبیت بسیار زیادی در بین معماران پیدا کرده است. این چراغ ها نور را در ناحیه باریک تری نسبت به نورپردازی های قدیمی تر توزیع می کنند.
معمولاً طول این چراغ ها زیاد است و به صورت آویز از سقف، روی سطح دیوار یا سقف (روکار) و یا به صورت توکار در دیوار یا سقف نصب می شوند.
نورپردازی خطی در برابر نورپردازی قدیمی
در گذشته چیزی به نام نورپردازی خطی وجود نداشت. این امر نورپردازی برخی از ساختمان ها و فضاها را دشوار می کرد.
نورپردازی برخی از فضاها بدون چراغ خطی دشوارتر بود. فضاهایی مانند فروشگاه ها، انبارها، ادارات و ... .
درگذشته برای نورپردازی سالن های طولانی مثل راهروها و ... از لامپ های رشته ای بزرگ استفاده می شد که خروجی لومن مفیدی را ارائه نمی کردند و یک سیاهه از نور هدر رفته را برای به دست آوردن پخش مورد نیاز تولید می کردند.
تاریخچه چراغ های خطی
نورپردازی خطی برای اولین بار در ساختمان ها در حدود دهه 1950 در فضاهای صنعتی با استفاده از لوله های فلورسنت دیده شد. با رشد این فناوری، این چراغ ها بیشتر مورد استفاده قرار گرفتند و منجر به استفاده از چراغ خطی در بسیاری از کارگاه ها، فضاهای فروشگاهی و تجاری و همچنین پارکینگ ها و ... شد.
با افزایش تقاضا برای نورپردازی خطی، تقاضا برای محصولی زیباتر با عملکرد بهتر نیز افزایش یافت. هنگامی که چراغ های LED در اوایل دهه 2000 در دسترس قرار گرفت، شاهد جهش های بزرگی در نورپردازی خطی بودیم.
چراغ های خطی LED خطوط نوری پیوسته بدون هیچ نقطه تاریکی را ایجاد کردند. از زمان معرفی LED به عنوان چراغ خطی، نوع محصول به دلیل تقاضای بسیار زیاد، پیشرفتهای ظاهری و عملکردی روزافزونی را تجربه کرد.
این روزها وقتی به چراغ خطی نگاه می کنیم، گزینه های زیادی مانند نور مستقیم/غیر مستقیم، رنگ سفید، آفتابی، طبیعی، قابل تنظیم، RGBW، کاهش نور روز و موارد دیگر در دسترس است. این ویژگیهای خارقالعاده میتوانند محصولاتی بیرقیب تولید کنند.
چرا چراغ های خطی؟
1- نورپردازی خطی به دلیل انعطاف پذیری، عملکرد عالی و جذابیت زیبایی شناختی به طور فزاینده ای محبوب شده است. به دلیل انعطاف پذیری بالا این چراغ ها، چراغ خطی را می توان تقریباً در هر نوع سقفی نصب کرد.
شما می توانید به صورت روکار، آویز، توکار نصب کنید. برخی از چراغ های خطی طیفی از اشکال اتصال را مانند نبشی، قرنیزی و ... را ارائه می دهند.
این اشکال اتصال همراه با طیف وسیعی از طولها و رنگ نورها، به نورپردازان اجازه میدهد تا طرحهای واقعاً منحصربهفردی را متناسب با فضا، طراحی و ایجاد کنند.
2- یکی از نکات بسیار قابل توجه در رابطه با چراغ های خطی عملکرد بسیار بالای آن در کنار طراحی های خاص و خیره کننده است چراکه تنها عملکرد عالی و قابلیت های بالای چراغ ها مهم نیست و تمام اینها در کنار طراحی خاص و زیبای این چراغ ها معنا پیدا می کند.
3- یکی دیگر از ویژگی های این چراغ ها انعطاف پذیری آن ها است که طراحان و معماران می توانند برای هرنوع فضایی از این چراغ ها استفاده کنند و امکان پیاده سازی هر طرح خاصی با این چراغ ها امکان پذیر است (به عنوان مثال ساخت اشکال هندسی و انواع سازه های نوری)
این چراغ ها دارای تنوع در رنگ نور، ابعاد، شدت نور و ... هستند.
معرفی انواع چراغ های خطی
نورپردازی خطی اکنون با قابلیت های بسیار بیشتری نسبت به زمانی که سال ها پیش برای اولین بار معرفی شد در دسترس است. وقتی به نصب نگاه می کنیم، روشنایی خطی می تواند به صورت توکار، روکار یا آویز باشد. با توجه به درجه IP، بسیاری از محصولات حدود IP20 هستند، اما بعضی از چراغ های خطی موجود در بازار دارای رتبه IP65 هستند (به این معنی که برای آشپزخانه، حمام و مکان هایی که آب وجود دارد مناسب هستند).
این چراغ ها را دارای عرض های متنوعی هستند و میتوان آن ها را با طول های مورد نیاز بر اساس طراحی نورپردازی فضا مورد استفاده قرار داد.
از این چراغ ها هم برای نورپردازی گسترده فضاهای بزرگ مانند سالن ها و پاساژ ها و هم برای قسمت های کوچک مانند زیر کابینت، داخل کمد و ... استفاده کرد.
از چراغ خطی در کجا استفاده می شود؟
با توجه به انعطاف پذیری روشنایی خطی، محصولات در کاربردهای گسترده و فزاینده ای مورد استفاده قرار می گیرند. در گذشته، ما شاهد استفاده از نور خطی اغلب در فضاهای تجاری مانند خرده فروشی و ادارات بودیم، اما اکنون شاهد استفاده بیشتر و بیشتری از نور خطی در مدارس و حتی در کاربردهای خانگی برای روشنایی محیط هستیم.
به دلیل قابلیت های بسیار بالای این چراغ ها امروزه می توان از آن ها در نورپردازی فضای خارجی (مانند باغ، پارکینگ و ...) و همچنین قابل نصب و اجرا در کف، استخر ها و مناطق مرطوب می باشد.