نورخطی یا چراغ لاینر عبارتی است که این روزها در حوزه طراحی داخلی و نورپردازی می شنوید. اما دقیقا لاین نوری به چه معنا است؟ چه مزایا و تفاوت هایی با سایر منابع نوری دارد؟ چگونه می توانیم از آن ها در طراحی نورپردازی استفاده کنیم؟ در این مقاله می خواهیم چراغ خطی LED را به طور کامل به شما معرفی کنیم و یک دید وسیع در رابطه با انواع و نحوه استفاده از آن بدهیم.
LED چیست؟
بهتر از قبل از پرداختن به موضوع نورخطی در رابطه با LED صحبت کنیم. درواقع LED مخفف "Light Emitting Diode" است. ال ای دی یک منبع نور با طول عمر بسیار بالا است که از یک نیمه هادی برای تبدیل الکتریسیته به نور استفاده می کند. هنگامی که ولتاژ مناسبی به لیدها اعمال می شود، الکترون ها می توانند با "حفره های الکترونی" درون دستگاه ترکیب شوند و انرژی را به شکل فوتون (نور) آزاد کنند. رنگ نور توسط نوار انرژی نیمه هادی تعیین می شود. نکات فنی کافی است، حال شاید برایتان جالب باشد که کمی به تاریخچه این منبع نور بپردازیم.
تاریخچه LED چیست؟
LED اوایل سال 1962 ظاهر شد و به عنوان اجزای کاربردی در وسایل الکتریکی مانند چراغ های هشدار استفاده می شد. الایدیهای اولیه به نور مادون قرمز با شدت پایین محدود میشدند (مانند آنهایی که هنوز در کنترلهای از راه دور استفاده میشوند). آیا اولین ساعتهای LED با صفحهنمایش سیاه و اعداد قرمز را که با فشار دادن یک دکمه ظاهر میشدند، به خاطر دارید؟ اولین LED های نور مرئی نیز با شدت کم و محدود به قرمز بودند، اما LED های مدرن اکنون در طول موج های مرئی، فرابنفش و مادون قرمز در دسترس هستند و روشنایی بسیاری دارند.
چراغ خطی ال ای دی چیست؟
چراغ خطی LED درواقع از قرارگرفتن تعدادی دیودهای ساطع کننده نور در یک محفظه باریک و کشیده تشکیل شده است. همین مفهوم ساده توانسته این روزها شیوه نورپردازی با به طور کلی متحول کند.
در گذشته نورپردازی انبارها، کارخانه ها، فضاهای صنعتی و ... که دارای وسعت بسیار زیادی بودند مشکل بود و برای نورپردازی آن ها از لامپ های رشته ای بزرگ و صنعتی استفاده می شد. چراغ خطی برای اولین بار در دهه 1950 با لوله های فلورسنت که عمدتا درفضاهای صنعتی از آن ها استفاده می شد شروع به تکامل کرد. در دهه 1970 از این چراغ های لاینی در کارگاه ها، فروشگاه های بزرگ، کارخانه ها و ... استفاده می شد. همین امر باعث شد تحولی در سبک نورپردازی ایجاد شود. اما مشکل اینجا بود که امکان نورپردازی خطی به صورت پیوسته با چراغ های فلورسنت نبود.
نورپردازی خطی با بهبود در زیبایی و عملکرد، دور شدن از خانه های قدیمی و سنتی، استفاده از مواد به روشی بهتر و ترکیب فناوری پیشرفته تر به تکامل خود ادامه می دهد.
چه استانداردهایی را باید هتگام نورپردازی درنظر گرفت؟
یکی از قوانین اصلی در مورد تابش خیره کننده نور است. تابش بیش از حد نورها می تواند باعث خستگی چشم و سردرد شود، بنابراین کاهش تابش نور مستقیم و تابش خیره کننده در محیط های مختلف به خصوص فضای اداری مهم است.
UGR (رتبه بندی یکپارچه تابش نور) به عنوان معیار تابش خیره کننده استفاده می شود که باید در نورپردازی فضاهای مختلف در نظر گرفته شود. به عنوان مثال UGR در محیط های اداری به عنوان بهترین غلظت قابل قبول 19 درنظر گرفته می شود.
چرا LED خطی؟ چراغ خطی چه مزایایی دارد؟
نورخطی یک تکنولوژی جدید و مدرن در حوزه نورپردازی است که در ادامه به چند مورد از مزایای آن اشاره می کنیم.
چراغ خطی از دید زیبایی شناسی:
اگر ظاهر برای شما مهم است و علاقمند به سبک نورپردازی مدرن هستید، چراغ خطی یک پیشنهاد بسیار مناسب برای شما است. امکان ایجاد طرح های منحصر به فرد و خلاقانه به راحتی به دلیل تنوع بسیار این چراغ ها برایتان فراهم می شود. انواع مختلف چراغ لاین آویز، روکا، توکار، کنجی، نبشی و ... شما را برای اجرای هر سبک نورپردازی راحت می کند.
نورپردازی در زوایای مختلف:
همانطور که گفتیم چراغ های خطی برند Line&Design دارای تنوع بسیار زیادی هستند و شما می توانی از آن ها جهت نورپردازی جهت دار و حتی متمرکز برروی یک ناحیه مشخص استفاده کنید.
دمای رنگ نور خطی:
نور خطی و به طور کلی چراغ های خطی LED، طیف وسیعی از انواع دمای رنگ را ارائه می دهند که بر نحوه تفسیر چشم از نور تأثیر می گذارد. از رنگ سفید سرد تا سفید گرم، می توان از دماهای مختلف برای ایجاد حال و هوا و جو در یک فضا استفاده کرد. رنگ سفید خنثی یا 4000 کلوین، برای دفاتر و فروشگاه ها توصیه می شود که راحت ترین محیط را فراهم می کند.
قیمت چراغ خطی LED:
قیمت چراغ خطی ال ای دی متناسب با نوع، شدت نور و طول مورد نیاز متفاوت است و باید محاسبه شود اما یکی از ویژگی های آشکار چراغ ال ای دی خطی مصرف کم انرژی و همچنین طول عمر بالا است. یک ای ای دی معمولا چندین برابر بیشتر از یک چراغ معمولی عمر می کند. نکته بسیار مهم در این است که چراغ های خطی گروع روشنایی SPL علاوه بر وارداتی بودن و کیفیت بسیار بالا دارای 3 سال گارانتی نیز هستند.
معرفی انواع چراغ لاینر
هنگامی که تصمیم به استفاده از نورپردازی خطی LED برای فضای خود گرفتید، مجموعهای از گزینههای مختلف وجود دارد که ممکن است کمی برایتان گیج کننده باشد. به همین خاطر در این قسمت انواع آن را بر اساس نحوه نصب به شما معرفی می کنیم.
چراغ خطی آویز LED:
چراغ آویز خطی با استفاده از تجهیزات نصب آویز مانند سیم از سقف آویزان می شوند. این چراغ بهترین گزینه جهت نورپردازی سالن کنفرانس، میز پذیرش، بالای میز ناهارخوری و ... مناسب است.
چراغ ال ای دی روکار خطی:
چراغ خطی روکار گزینه بسیار مناسبی برای نورپردازی سقف، داخل کمد و ... است. امکان اجرای این چراغ ها در هر نوع کاربر که مدنظر شما است وجود د ارد تنها چیزی که باید مدنظر داشته باشید قبل از انتخاب چراغ مورد نظر محاسبه شدت نور مورد نیاز متناسب با ارتفاع سقف، کاربری فضا، شدت نور مورد نیاز و ... است.
چراغ خطی توکار:
چراغ خطی توکار یکی از انواع بسیار پر طرفدار از چراغ های خطی است که خود دارای 2 مدل لبه دار و بدون لبه است که در مدل لبه دار بخشی ار چراغ برروی سطح قابل مشاهده است و در مدل بدون لبه چراغ لاین به طور کامل داخل سطح قرار می گیرد. امکان نصب و اجرای این چراغ در سقف، دیوار و حتی زمین و کف نیز وجود دارد.